Nova epizoda podkasta Kulture sećanja u dijalogu: „Izlaz iz devedesetih“

Nova epizoda podkasta Kulture sećanja u dijalogu: „Izlaz iz devedesetih“

Kulture sećanja - Audio - Story - 1U javnom sećanju na žrtve rata dominiraju etnocentrični narativi kao nacionalna strategija, odmeravanje obima tuđeg zločina i marginalizacija vlastitog. Čini se da nedostaje ne samo moralna nego i kontinuirana istorijsko-didaktička, pedagoška, medijsko-teorijska, muzeološka i estetička debata kao osnova stvaranja sećanja koje uključuje i sećanje na istoriju zločina počinjenog i u naše ime.

Kultura sećanja nije proces koji neminovno treba da vodi mirenju sa zločinima i praštanju, već proces učenja kako da se živi sa sećanjem, da su zločini deo i naše istorije i našeg grupnog identiteta. Takođe, to je proces učenja da su zajedničke matrice življenja pre zločina bile i te kako prisutne na našim prostorima i da takve matrice mogu ponovo da se izgrade radom svih aktera i društveno-političkim angažmanom usmerenom ka razbijanju identitetskih politika koje se svode isključivo na etničko-nacionalne identitete.

O estetici aktivizma u aktima, praksama i delima povezanim sa kulturom sećanja i savremenim političkim i društvenim aktivizmom u postjugoslovenskim društvima razgovarali smo sa dr Igorom Štiksom. Igor Štiks je profesor na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu, a predavao je i na univerzitetima u Edinburgu, Gracu, Ljubljani i Sarajevu. Objavio je monografiju Nations and Citizens in Yugoslavia and the Post-Yugoslav States: One Hundred Years of Citizenship. Autor je dva nagrađivana romana, Dvorac u Romagni i Elijahova stolica, a pisao je i drame po kojima su rađene pozorišne predstave.

Autorka i voditeljka podkasta je dr Olivera Simić, vanredna profesorka na Pravnom fakultetu Univerziteta Grifit u Australiji i gostujuća saradnica na Institutu za tranzicionu pravdu Univerziteta Ulster u Belfastu.

Epizoda 28, „Izlaz iz devedesetih“, dostupna je na ovom linku, kao i na nalozima FHP-a na platformama Spotify, Apple Podcast, Podcast Addict i Podcast.rs.

Share