Mizerne odštete za žrtve devedesetih

Beograd – Sudovi u Srbiji najčešće odbijaju tužbe žrtava koje traže nadoknadu zbog teških kršenja ljudskih prava usled navodne zastarelosti prava na potraživanje štete od države. Tokom 2012. godine sudovi su zbog zastarelosti odbili tužbene zahteve 23 žrtve, navodi se u izveštaju Fonda za humanitarno pravo, u koji je Danas imao uvid.

Ova nevladina organizacija u tekstu koji će biti predstavljen javnosti u sredu, ocenjuje da je ovakva sudska praksa suprotna i domaćim zakonima i međunarodnim standardima.

Tokom poslednjih deset godina sudovi su za najteže vidove kršenja osnovnih ljudskih prava počinjena od strane srpskih snaga, u postupcima u kojima je FHP zastupao žrtve, dosuđivali mizerne odštete.

U proseku, Bošnjaci koji su zlostavljani u policijskim stanicama ili Albanci koji su nezakonito hapšeni 1999. godine a potom bez pravnog osnova više meseci držani u pritvoru u ekstremno nehumanim uslovima dobijali su između 200.000 i 300.000 dinara.

U izveštaju se navodi kao najdrastičniji primer dugog postupka za obeštećenje žrtava, predmet u kojem FHP zastupa 25 članova porodica Bošnjaka iz Sjeverina koji su oteti 22. oktobra 1992. na putu za Priboj. Apelacioni sud nije četiri godine odgovorio na žalbu FHP u ovom slučaju, podnetu nakon presude Prvog opštinskog suda u februaru 2009.

U izveštaju FHP se i podseća da je pitanje nadoknade žrtvama tokom devedesetih jedino zavredelo pažnju u slučajevima koje je srpska javnost nepodeljeno osudila – slučaju ubistva Ivana Stambolić i četvorice funkcionera SPO na Ibarskoj magistrali.

Izbegavanje političkog rizika

– Odštete žrtvama kršenja ljudskih prava tokom devedesetih za koje su odgovorni pripadnici VJ i, ili MUP Srbije, ilustruje odnos postmiloševićevske Srbije prema devedesetim uverljivije nego bilo koje drugo pitanje iz korpusa pitanja važnih za uspostavljanje tranzicione pravde. Institucije to pitanje već godinama naprosto ignorišu, izuzev kada je reč o slučajevima koji politički nisu rizični, kaže za Danas Sandra Orlović, predsednica FHP.

Isto tumačenje i za policajce

Država Srbija tužila je Sinđu i Ljubomira Petkovića, raseljena lica sa Kosova, koji žive u čačanskom selu Loznica, tražeći da vrate odštetu u iznosu od 3,89 miliona dinara isplaćenu na ime smrti sina Čedomira, nastradalog na dužnosti 1999. na Kosovu. U prvostepenoj presudi stoji da je Čedomir nastradao u terorističkom aktu, a po zakonu koji je važio u vreme njegovog ranjavanja, to krivično delo zastareva 15 godina od izvršenja. Međutim, revizijom zahtevanom od strane države u junu prošle godine, Vrhovni kasacioni sud je odštetu koju je ova porodica dobila proglasio nezakonitom zbog zastarelosti, objavili su juče elektronski mediji.

 

Share