Mali broj suđenja za ratne zločine u Srbiji

Međunarodne organizacije i aktivisti za ljudska prava zatražili su od beogradskog Tužilaštva da se podignu optužnice protiv visokih oficira uključenih u sukobe devedesetih.

“Očekujemo da 2013. godine Srbija konačno počne da procesuira oficire vojske srednjeg i visokog ranga za koje se sumnja da su bili počinioci zločina devedesetih”, rekla je Romana Švajger, šefica odseka za vladavinu prava i ljudska prava u Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), na tribini o suđenjima za ratne zločine u Srbiji.

U beogradskom Fondu za humanitarno pravo (FHP) kažu da srpsko Tužilaštvo za ratne zločine sudi samo direktnim počiniocima koji su nižeg vojnog ranga.

“Od svog osnivanja 2003. godine do danas, Tužilaštvo je procesuiralo samo direktne počinioce, dok srednje i više rangirani oficiri Jugoslovenske narodne armije (JNA), Vojske Jugoslavije (VJ) i policije imaju neku vrstu prećutne amnestije”, rekla je Sandra Orlović, direktorka FHP-a.

“Do sada je procesuirano samo troje ljudi koji su imali neku veću komandnu odgovornost”, dodala je Orlovićeva.

Tužilaštvo, međutim, odbacuje ove optužbe budući da su sve “velike ribe u Hagu”.

“Velike ribe, kako ih vi zovete, su u Hagu i mogu vam reći da je glavni tužilac sa svojim saradnicima odigrao važnu ulogu u njihovom hapšenju”, rekao je Vekarić.

FHP je kritikovao i broj optuženih u protekloj godini, ističući da je “tokom 2012. optuženo samo sedmoro ljudi, što je najniži broj otkada je Tužilaštvo osnovano”.

Vekarić je, međutim, napomenuo da je sedam optužnica i ukupan broj od 37 osuđenih dovoljno, posebno kada se uporedi sa brojem sudskih procesa za ratne zločine u Hrvatskoj ili Crnoj Gori.

“Morate da razumete da Tužilaštvo nije fabrika”, istakao je Vekarić.

Za Vekarića su najveći događaj u vezi sa suđenjima za ratne zločine oslobađajuće presude Haškog tribunala u procesima protiv dvojice hrvatskih generala i trojice bivših komandanata Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

“Sada vidimo da postoji podela na žrtve koje zaslužuju pravdu i one koje to ne zaslužuju”, izjavio je Vekarić.

Vekarić je potvrdio i ranija pisanja BIRN-a da će se protokol o saradnji u procesuiranju ratnih zločina između Srbije i Bosne i Hercegovine potpisati krajem januara u Briselu.

 

Share