Predstavljanje inicijative za REKOM na skupu Sto prva godina u ženskoj solidarnosti

Na skupu mreže Žena u crnom, pod nazivom Sto prva godina u ženskoj solidarnosti, 8.03.2009. u Beogradu, predstavljena inicijativa za osnivanje REKOM.

Picture006

Inicijativa za osnivanje REKOM je javno, opšte dobro. Zagovaranje osnivanja REKOM je građanska obaveza svih nas – rekla je Staša Zajović, aktivistkinja Žena u crnom, najavljujući da će o inicijativi REKOM govoriti Nataša Kandić.

Picture012

Nataša Kandić je istakla da je u toku proces povezivanja civilnih društava post-jugoslovenskih zemalja oko pitanja nasleđa prošlosti i mehanizama za uspostavljanje pravde, odgovornosti i sprečavanja ponavljanja nasilja. Rekla je da članice Koalicije za osnivanje REKOM, nevladine organizacije za ljudska prava, udruženja žrtava, profesionalne grupe i druge grupe iz civilnih društava u regiji, zagovaraju osnivanje zvanične regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima, kao najdelotvorniji vansudski mehanizam za utvrđivanje i kazivanje činjenica o prošlosti Pozvala je aktivistkinje ženskih grupa iz regije da učestvuju u konsultativnom procesu i zagovaranju ideje da post-jugoslovesnke vlade osnuju REKOM.

Picture015

Koalicija za osnivanje REKOM okuplja 130 organizacija i udruženja i oko 100 pojedinaca i pojedinki. Koalicija će voditi konsultativni proces do kraja 2010. u toku kojeg će učesnici diskutovati i izgraditi model REKOM-a, i prikupiti 1,000.000 potpisa za osnivanje REKOM.

Share